fbpx

В събота е първото автомобилно състезание от години насам в София и първо на осветление

В събота е първото автомобилно състезание от години насам в София и първо на осветление

60 години успешна съвместна дейност отбелязаха Българската федерация по автомобилен спорт и Съюзът на българските автомобилисти.

В 8-я ден на Автомобилен салон София 2017,  съвместна пресконференция дадоха Съюзът на българските автомобилисти и Българската федерация по автомобилен спорт. Пред журналистите застанаха председателите на СБА инж. Емил Панчев  и на БФАС доц. Владимир Илиев и две легендарни имена от българската автомобилна спортна история – Илия Чубриков и Роберт Кюркчиев.

Срещата стартира подобаващо на щанда на БФАС на откритата площ с дрифт -демонстрация от страна на пилотите на федерацията. Това е и най-високо октановата зона на изложението, където всеки ден посетителите имат възможност да видят състезателни автомобили от различните дисциплини.  В събота и в неделя на щанда ще присъстват „пистарите“ по затворен маршрут с техните автомобили. Специално за любителите на автострастите  в съботния ден ще се проведе и IV кръг от българския дрифт шампионат на паркинга на магазин „Метро“ , точно срещу Интер Експо Център.

Началото на тренировките е от 9 ч, на квалификациите от 14 ч., а на състезанието от 19 ч. Това е първото автомобилно състезание в София от години насам и първото на осветление.

Емил Панчев отбеляза, че това лято СБА отпразнува своя 60 годишен юбилей, като лично президентът на ФИА Жан Тод е посетил празника на Съюза. Заедно с това българският автомобилен спорт също празнува своята 60-годишнина, първоначално като републиканска спортна комисия към БАТК (Български автомобилен и туринг клуб), а след това и обособяването на отделна федерация – БФАС. Обявеният за най-великия автомобилен български пилот Илия Чубриков разказа за първите стъпки на автомобилния спорт у нас, за първото си участие и победа в Трансбалканското рали с Булгар Рено 8 Гордини, произведено в България. Той е един от само тримата български пилоти печелили Рали България (другите двама са Димитър Илиев (2007, 2012) и Крум Дончев (2008)).

С ясни спомени от онези години се разписа и 94-годишния автомобилен ас  и първият българин оставил името си като победител в най-голямото наше рали – Златни пясъци – Роберт Кюркчиев.  Той празнува и 50 години от победата му като първия български балкански шампион, отделно е единственият български състезател в три от стартовете на рали Монте Карло, спечелил е първата европейска титла за страната ни в планинските изкачвания и т.н. Кюркчиев  и Борис Гачев са единствените останали живи сред основателите на СБА.

Председателят на БФАС Владимир Илиев благодари на всички автомобилни пилоти от различните дисциплини, че въпреки трудните времена успяват да участват в състезания. Той благодари и на Българския спортен тотализатор за подкрепата и помощта, като изтъкна, че това е единственият спонсор на БФАС.

Официални партньори


Официален медиен партньор

 

Партньори

Медийни партньори