Автосалон София 2017: Ето как се купува кола „на сляпо“

Истинските фенове знаят точно какво искат. И точно затова са истински. Ето една интересна история от първите дни на най-голямото събитие за тази година в бранша – Автомобилният салон София 2017.

Запален млад клиент трябва 6 месеца да чака, за да може да види и докосне колата, която е предплатил. Интересното в случая е, че когато той е капарирал избраницата си, дори не е знаел колко всъщност струва тя.

През месец май тази година младежът влиза в шоурум и иска да купи най-бързата кола с предно предаване, поставила рекорд на пистата Нюрбургринг – новата версия на Honda Civic Type R. Търговците му отговарят, че имат на разположение предишния вариант на бегачката, но за новата няма как да сключат договор, защото все още дори в Европа цената не е обявена – колата ще бъде представена на изложението във Франкфурт, след това ще бъде предоставена на дилърите и чак от есента ще влезе в продажба. А конкретно за нашата страна, това може да се случи чак след като моделът бъде представен на пресконференция в рамките на Автосалон София 2017, което означава от 14 октомври нататък. Младият човек обаче знае точно какво иска и настоява да остави капаро, за да получи още първия екземпляр. След кратка сметка, базирана на цената на предишната модификация, той оставя приблизително 90% от стойността на колата, като цялото плащане да бъде изравнено, когато неговият Type R дойде в България.

Така историята на тази „сделка на сляпо“ завършва с хепиенд в първия ден на софийското автомобилно изложение. Тогава, минути след официалното представяне на колата в Интер Експо Център, той е повикан в шоурума на фирмата в Пловдив, за да види своята красавица. Следва бърза регистрация в КАТ и се очаква до дни младият клиент и Civic Type R най-накрая да се съберат. До момента сключените договори за този супер модел в България са почти 10.

Еуфорията по най-бързата Honda води до странни търговски практики и на други места по света. Бройките са ограничени, дори и за САЩ, така че дилърствата там са получили само по една кола, независимо колко са поръчали. В едно от тях търговецът е решил, че иска да задържи колата възможно най-дълго, за да могат клиентите да я виждат. Затова е сложил цена, с 30% по висока от реалната и е вярвал, че никой няма да иска да я плати. Е, сгрешил е. Автомобилът е купен на втория ден, въпреки че клиентът е бил ясно уведомен, че плаща свръх цена.

Идеята, макар и без да е постигнала търсения резултат, е била възприета от много представителства на марката в САЩ. Като следствие на този случай, обявените цени на Type R в Щатите си остават с приблизително 30% по-високи. Въпреки това автомобилите не достигат.

Прочети още

Mazda и Skoda пускат нови играчи в SUV-лигата

Новият компактен SUV Skoda Karoq е премиерата на щанда на марката на Автомобилния салон в София. Новият високопроходим модел идва като наследник на Yeti, за да ни впечатли с авантюристичния си дух и забележителни качества. Напълно новият компактен кросоувър изпъква с динамичния си дизайн и с многобройни кристални елементи, традиционни за Чехия. Моделът предлага щедро пространство в интериора и багажното отделение, нови полезни асистиращи системи, изцяло LED предни светлини и за първи път при Skoda – дигитално табло за управление. Новият Karoq се предлага с пет двигателя с мощност от 115 до 190 к.с., четири от които са напълно нови. Всички са с турбокомпресор и директно впръскване, старт-стоп технология и система за рекуперация на спирачната енергия. Агрегатите са съчетани с 6-степенна механична предавателна кутия или 7-степенна автоматична DSG с двоен съединител. Като опция е налично и задвижване 4×4. В новата Skoda Karoq, по традиция за марката, са внедрени куп хитроумни решения, като системата за плъзгане напред-назад на задните седалки VarioFlex и електрическата багажна врата, която може да се отвори или затвори отвътре, чрез бутон в интериора.

На автомобилното изложение в столицата посетителите могат да разгледат и новата Octavia RS 245 – спортният модел в гамата на чехите. Най-бързата Skoda сега става още по-мощна, по-динамична и носи още повече емоции във всекидневието, защото този спортен автомобил не прави компромиси нито с комфорта на возене, нито с обема на багажника и всичко друго, от което се нуждаем в колата си всеки ден. Същевременно новият топ вариант осигурява мощност от 245 к.с. и позволява ускорение от 0 до 100 км/ч само за 6,6 секунди. Иновативната система за осветеност осигурява още по-безопасно шофиране, а благодарение на вградения Wi-Fi хотспот, всички на борда на Octavia RS 245 могат да са постоянно онлайн. Множество асистиращи системи допринасят за повече комфорт и безопасност по време на пътуване. Капацитетът на вътрешното пространство и на багажника си остава ненадминат за мащабите на компактния сегмент. На щанда на Skoda са изложени също и обновените моделите Citigo, Rapid, Rapid Spaceback, Octavia и Octavia Combi, както и Fabia Monte Carlo, Fabia Combi, и разбира се новият 7-местен високопроходим модел Kodiaq. За почитателите на спортния лукс флагманът Superb е в специална версия Sportline с атрактивния цвят Dragon skin.

Новото поколение на кросоувъра Mazda CX-5 прави своята премиера на автосалона в София. В новия модел са съчетани последните разработки на Mazda в областта на дизайна и технологиите. Второто издание на кросоувъра ще предложи на своите собственици ново измерение на удоволствието от шофиране. Дизайнът на новата Mazda CX-5 е направена в новата философия KODO – „Душата на движението”, който придава ярък облик на колата. Новият модел се различава най-съществено по по-тесните предни фарове и триизмерната хромирана рамка на радиаторната решетка, която вече е огъната и се стрелва под светлините. Автомобилът се предлага с два бензинови двигателя SkyActiv-G 2.0 и 2.5, както и с дизелов SkyActiv-D 2.2. И трите двигателя се комбинират с 6-степенна механична скоростна кутия, а като опция се предлага и 6-степенна автоматична трансмисия. Предлага се и задвижване на четирите колела i-Activ AWD, която при приплъзване на предните колела и бързо прехвърля тяга и на задните.

Другият акцент на щанда на Mazda е уникалният роудстър Mazda MX-5 RF с прибиращ се твърд покрив. Новата версия MX-5 RF е оборудвана с една от най-бързите системи за управление на покрива. Таванът може да се отваря и затваря с натискане на бутон дори и по време на движение със скорост до 10 км/ч. Новата Mazda MX-5 се предлага с 1,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател с мощност 131 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия. Ако това не е достатъчно, има и по-мощен 2я0-литров вариант със 160 к.с., който се комбинира с 6-степенна механична скоростна кутия или опционалната 6-степенна автоматична трансмисия.

На щанда ма Mazda посетитилити могат да разгледат цялата гама на японската марка – от градската Mazda 2 и компактнaта Mazda 3 до кросоувъра CX-3 и флагмана Mazda 6.

Прочети още

Акция срещу шофиране след употреба на алкохол на Автосалон София 2017

Посетителите на изложението ще могат да участват в уникален тест-драйв, който симулира възприятията и поведението на човек след употреба на алкохол

Специална симулация на шофиране в нетрезво състояние даде началото на десетото юбилейно издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ – част от програмата на Автомобилен салон София 2017. Инициативата е на „Каменица”, като в нея участват българското представителство на Hyundai, КАТ и редица други организации.

През тази година мотото на кампанията е „Пиеш или караш”, като целта е да се намали броя на катастрофите и най-вече – на загиналите на пътя. Според статистиката, от началото на годината близо 500 души са загубили живота си по пътищата в България. Това е с 59 по-малко от миналата година, но все още България е на челно място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз.

Шофирането не е игра и затова трябва да бъдем отговорни на пътя, каза Петър Гьошев – бивш рали-пилот, който е лице на кампанията. „Безразсъдството и карането след употреба на алкохол, дори и в минимални количества, е недопустимо. Нужно е да бъдем категорични и да кажем „не“ на порочната практика да се сяда зад волана с алкохол в кръвта. Ето защо аз заставам зад тази благородна инициатива”, подчерта още той.

От КАТ допълниха, че от началото на годината са регистрирани 342 катастрофи, при които водачът на автомобила е употребил алкохол. Загиналите са 29, а ранените – 433. Общо засечените да карат в нетрезво състояние шофьори са над 6000, като при 4920 от тях са отчетени над 1,2 промила алкохол в кръвта. Средно по 257 човека седмично остават без книжка, а на 3342 автомобила са отнети регистрационните номера, тъй като собствениците им са ги управлявали след употреба на алкохол или са ги преотстъпили на други водачи, които са били хванати да карат пияни.

За да бъдат нагледно демонстрирани опасностите от шофиране след употреба на алкохол, организаторите на кампанията ще дадат възможност на всеки посетител на Автосалон София 2017 да участва в уникален тест. Той ще се проведе през последните 2 дни от изложението – 21 и 22 октомври, в специално обособена за целта зона. Зад волана на автомобила ще бъдат рали-инструктори от Hyundai Motorsport Academy, а возещите се ще носят „алкохолни“ очила, които симулират възприятия и поведение след консумация на алкохол.

„Алкохолните” очила възпроизвеждат различен процент промили – от 0,4 до 0,6 промила, от 0,6 до 0,8 промила, които са за нощно виждане, от 0,8 до 1,5 промила и от 1,0 до 1,7 промила. Целта на тест драйва и симулациите с „алкохолните” очила е да се даде възможност на всеки участник да разбере как съответното количество алкохол въздейства върху реакциите и преценката му и го прави на практика неспособен да шофира.

Прочети още

Mitsubishi извади нов кросоувър, Jeep показва втория Compass

На автомобилния салон в София японската компания Mitsubishi, представлявана от фирмата с традиции у нас – „Балкан Стар“, залага на най-новия си кросоувър Eclipse Cross. Моделът трябва да се превърне в повратна точка в развитието на популярния бранд. Той представлява SUV в стил крос-купе, оборудвано с най-съвременни технологии и системи за безопасност. Разполага с новата система S-AWC, чиято цел е да контролира задвижването и спирачното усилие на всяко едно от четирите колела. При модела дебютира и изцяло нов 1,5-литров бензинов двигател с турбокомпресор и система за директно впръскване на горивото. Неговата мощност е 163 к.с., като той работи в комбинация със безстепенна автоматична CVT трансмисия с 8 виртуални предавки. Новият мотор напълно превъзхожда използваните досега 2,0 и 2,4-литрови двигатели – както по мощност в ниските обороти, така и като екологични стандарти. За модела се предлага и 2,2-литров дизелов мотор със 150 к.с. с 8-степенна автоматична трансмисия.

От „Балкан Стар“ показват още три автомобила на салона в столицата. Единият от тях е Outlander, който е представен в две версии – дизелова и интересния PHEV – хибрид, който се зарежда от мрежата. Гамата се попълва от най-малкия кросоувър на марката ASX с бензинов агрегат, както и най-големия Pajero в дизелов вариант.

Марката Jeep, която също се представлява у нас от компанията „Балкан Стар“, показва изцяло новия компактен всъдеход Compass, който предлага ненадмината възможност за 4×4, динамика на шофиране от световна класа и отличителен дизайн на Jeep. Новият Jeep Compass разполага с голям просвет и задвижване 4×4, за да осигури повишена проходимост на всички терени. Всички модели на Compass 4х4 разполагат с функция 4WD Lock, която блокира разпределението на тягата поравно между двете оси и постоянно може да бъде избрана от водача чрез специален бутон. Изцяло новият Jeep Compass предлага осем комбинации от двигатели, включващи два бензинови, два дизелови двигателя и две скоростни кутии – 9-степенната автоматична и 6-степенна ръчна. Новият Jeep Compass има над 70 нововъведения в сферата на безопасността и оценка от 5 звезди на краштестовете на Euro NCAP. За първите закупили новия Jeep Compass от „Балкан Стар” осигуряват две безплатни сервизни обслужвания.

На щанда на Jeep вносителите представят още два от най-свободолюбивите модели – тежката артилерия Grand Cherokee SRT и офроуд приключенския всъдеход Renegade Trailhawk. Спортният всъдеход Jeep Grand Cherokee SRT е автомобил със завладяващо представяне, съчетано с премиум лукс. Задвижва се от 6,4-литров V8 бензинов двигател HEMI, доставящ 468 к.с., който осигурява на спортния всъдеход място сред най-бързите автомобили в класа. Всеки посетител на изложението може да се наслади на състезателния интериор, който обгръща шофьора на този автомобил, както и неговите спътници, с материали от световна класа. Renegade Trailhawk разполага с всичко, от което имате нужда, за да разширите границите на приключенията. Двете системи Jeep Active Drive Low и Rock Mode за управление на сцеплението Selec-Terrain се предлагат ексклузивно за моделите Trailhawk, което го прави най-добрия партньор за придвижване извън пътя. Мощният турбодизелов двигател 2.0 Multijet и задвижването 4×4 доказват, че Trailhawk няма да трепне на предизвикателство. Посетителите на автосалона могат да направят тест-драйв на новия Jeep Compass, както и на Grand Cherokee и Renegade. Пожелалите да закупят автомобил от марката Jeep на изложението могат да разчитат на специални ценови предложения за моделите Renegade и Grand Cherokee.

Прочети още

На Автосалон София 2017 е интересно – и на четири, и на две колела

Seat, Harley-Davidson и Triumph със страхотни предложения за изложението 

SEAT – испанският играч от отбора на групата VW – през последните няколко години е в сериозен подем, непрекъснато вади нови и интересни модели и това ясно се вижда на щанда на Автосалон София 2017. Тук е градският чаровник Ibiza, който бе представен пред публика тази пролет, а от лятото вече е на разположение и за клиентите на марката. До него са се строили и компактните любимци на младите европейци – обновеният хечбек Leon в спортната си версия FR с 4-цилиндров бензинов двигател 1.5 TSI със 150 к.с. и фейслифтът на комби варианта Leon ST, за който е предвиден 1.6-литров дизел TDI със 115 к.с. А истински нахаканите спортисти могат да се докоснат до най-мощния Leon Cupra 300 – бензинов хечбек с 300 к.c. и 380 Нм въртящ момент, който ускорява от 0 до 100 за само 5.7 сек.

Няма как някой сериозен автомобилен производител да не се включи в жестоката конкуренция при най-бързо развиващия се сегмент на Стария континент – кросоувърите. SEAT не прави изключение и след миналогодишния си много силен играч Ateca, сега главната роля е поверена на Arona, за който автосалонът в София ще бъде и премиера за България. Компактният SUV е изграден на платформата MQB A0. Като размери той е със 79 мм по-дълъг от новата Ibiza. Обемът на багажника е 400 литра. Моделът се предлага в голям брой варианти за оформление на интериора и екстериора, както и различни опции. Има възможност за 68 цветови комбинации по избор, а в оборудването могат да влезнат адаптивен круиз-контрол, система за следене на „слепите” зони и други екстри. Световната премиера на Seat Arona беше във Франкфурт на IAA 2017 и на практика в София ще бъде първото появяване пред публика, дори преди официалното си представяне в Барселона за журналисти на 25 октомври.

На Автосалон София 2017, заедно с четириколесните си събратя, присъстват и мотоциклети. Сред тях за първи път са и две от емблематичните марки от този различен свят. Можем да видим и докоснем почти всички последни модели на американската легенда Harley-Davidson, както и две премиери – FAT BOY и FAT BOB 114. Когато на щанда в 5-та зала стартираха 1.8-литровия двигател на едната машина, със сигурност са наострили уши и хората чак в зала номер 1. Моделът FAT BOY се появява за първи път през 1990 година и бързо се превръща в бестселър. Днес той вече е легенда и от 2018 ще се предлага с новия V-образен двигател Milwaukee-Eight107 с работен обем 1745 куб.см и 145 Нм въртящ момент. Втората премиера, на която ставаме свидетели по време на изложението, е на красивия FAT BOB114. Братът на FAT BOY е много по-агресивен на външен вид и безпардонен като поведение. Той също е с голямо twin сърце – Milwaukee-Eight с работен обем от 1868 куб.см. и въртящ момент от 155 Нм. Той притежава лесно регулируемо моно-шок задно окачване, предни двойни спирачни дискове, 2-1-2 ауспух и Daymaker LED фар. На щанда компания на двамата „дебеланковци“ правят и други членове от голямото семейство – Low Rider S и Iron 883, както и модел, създаден за 115-ата годишнина на легендарния бранд. Освен възможността да се запознаят лично с мотоциклетите, феновете могат да се възползват и от специалните промоционални цени, които Harley-Davidson България предлага само в рамките на автосалона.

Броени дни след откриването на новия дом на Triumph в София, легендарните  мотоциклети правят своя официален дебют на софийския автомобилен салон. Въпреки че марката няма някаква сериозна история у нас, клиентите веднага оценяват преплитането в типично британски стил на ретро излъчване с модерни технологии. Тук много хора могат да усетят духа и реално да се докоснат до моделите на компанията. Бъдещите собственици пък могат да се възползват от промоционалните условия, които им се предлагат на щанда на британската марка само по време на Автосалон София 2017. За първи път у нас изцяло мотоциклетна компания като Triumph участва на Автомобилно изложение в столицата. По този начин посетителите имат възможността да станат свидетели на премиери за България на новите модели Bonneville Bobber и Street Triple RS.

Прочети още

Mercedes-Benz показва един от най-скъпите автомобили на автосалона в София, Subaru с нов кросоувър

Германският автомобилен производител Mercedes-Benz радва феновете си по време на Автосалон София 2017 с някои от най-актуалните модели. Компанията има нов представител в България – „Силвър Старс Мотор”. В София е изложен обновеният S-Class на Mercedes-Benz, който е най-успешният автомобил в този клас в историята с 4 милиона продажби. Луксозният седан е получил близо 6500 промени при фейслифта, като те засягат както външния вид, така и оборудването и двигателите. „Целта ни е да се утвърдим като №1 в луксозния сегмент, като нашите модели ще ни помогнат да направим това. Освен впечатляващи автомобили, предлагаме и подобрения в обслужването, което ще е на нивото на марката Mercedes-Benz”, коментира генералният директор на „Силвър Старс Моторс” Ролф-Юрген Заерле. След промените Mercedes-Benz S-Class е получил нова радиаторна решетка. При системите за безопасност и асистентите на водача вече е включена функция за автономно движение с възможност за престрояване и „общуване” с други превозни средства на пътя, както и функция за автоматично паркиране. Тя може да се активира от смартфона, като не е нужно шофьорът да бъде в колата. Сред обновените опции е и системата Energizing, която предлага редица 10-минутни програми за повдигане на настроението на вадача и пътниците. В зависимост от избраната програма автомобилът променя настройките на седалките (подгряване, вентилация и масаж), светодиодното осветление на салона (64 цвята по избор), климатика, включително с ароматизиране, и дори избира музикален съпровод.

На салона в София е изложен и Mercedes-AMG GT C Roadster, който е сред най-скъпите експонати с цена над 400 000 лева. С впечатляващия открит автомобил марката отбелязва 50-годишнина на спортното си подразделение AMG. То участва и в разработката на друг от експонатите – новият GLC 43 4Matic Coupе. Автомобилът комбинира спортно елегантен дизайн с впечатляващо представяне на пътя и предимствата на SUV-модел като позиция на седене, функционалност на интериора и възможности извън пътя. Моделът оборудван с 3,0-литров би-турбо V6 двигател, развиващ 367 к.с. и автоматична трансмисия 9G TRONIC с бърза смяна на предавките. Задвижването осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,9 секунди. Включена е и AMG-версия на системата за задвижване на всички колела 4MATIC с основна роля на задния мост при съотношение 31:69. Купето предлага още независимото спортно окачване AIR BODY CONTROL, като клирънсът, в зависимост от терена, може да се променя с натискането на само един бутон. Любопитна новост е и купето на новото поколение на Mercedes-Benz E-Class. То е получило многокамерно пневматично окачване, което позволява избор между 3 варианта на твърдост. Има и опционална система Dynamic Select, при която водачът сам може да настройва всички системи на автомобила. В оборудването на салона на автомобила влизат още светодионо осветление в 64 цвята, а също така различни варианти на кожа, декоративни елементи от дърво и метал, 12,3-инчов сензорен дисплей на мултимедийната система и опционален приборен панел.

Напълно нов модел показва и Subaru чрез своя представител за България – фирмата „Субару Италия”. Това е кросоувърът XV, който съчетава смел нов дизайн и висококачествено мултифункционално шаси за движение по пътя и извън него. Новата глобална платформа на Subaru (SGP), заедно с BOXER двигателя, задвижването на четирите колела Symmetrical AWD и технологията EyeSight зa подпомагане на управлението, предлагат повече способности, по-добра динамика при шофиране, високи нива на безопасност и комфорт. Subaru XV се предлага с изцяло нова версия на 2,0-литровия 4-цилиндров боксер двигател с директно впръскване на горивото и още един 4-цилиндров 1.6 боксер двигател. Преработената трансмисия Lineartronic вече е стандартно с X-Mode, за да осигури още по-добро управление на колелата при хлъзгави повърхности и стръмни склонове. Буквално месец след представянето им на изложението във Франкфурт, в София са изложени още автомобили от моделна година 2018: спортната икона на Subaru – WRX STI, който разполага с подобрена 6-степенна механична трансмисия и преработен централен диференциал. Комбинацията от новите високоефективни спирачки Brembo с 6 бутала и новите перфорирани спирачни дискове предоставя на WRX STI и по-добри възможности за спиране. С освежен облик, обновения Levorg, е оборудван с най-съвременните технологии за безопасност – интелигентно огледало за обратно виждане, камери, проектиращи предния и задния обзор на автомобила, повишавайки видимостта за предотвратяване на сблъсъци. Освен това Levorg е оборудван с LED предни светлини, които осветяват завоите, като автоматично насочват светлинния сноп в зависимост от положението на волана.

Универсалният Forester XT е модификация на бестселъра на Subaru в Европа. Моделът за 2018 г. вече се предлага с водещата технология за подпомагане на управлението, осигуряваща изключителни превантивни функции за безопасност. Forester добавя към подобреното си ниво на сигурност и камера, монтирана в страничното огледало на пътника, която помага на водача да маневрира в различни ситуации при затруднена видимост или при близко движение до обекти. На щанда присъства и неуморимият флагман на марката – Outback.

Прочети още

SsangYong Rexton G4 и Opel Grandland X дойдоха у нас директно от Франкфурт

На автосалона в София официалният вносител на SsangYong за България „Ратола Корпорация” представя премиерно за Европа новия си флагман Rexton, който идва топъл-топъл директно от премиерата си във Франкфурт. Новият флагман на SsangYong предлага още повече мощ, сигурност, пространство и стил. Големият SUV от D-сегмента е с класическо задвижване на четирите колела 4х4 и носеща рама, като запазва традицията – името Rexton да означава истински всъдеход. Новият SsangYong Rexton G4 е автентичен всъдеход, позициониран във високия D-сегмент. Четвъртото поколение на Rexton с кодово име Y400 наследява ценностите на марката, като добавя модерните системи за свързаност, посредством Apple CarPlay и Android Auto. Размерите му са леко увеличени спрямо предишното поколение на Rexton, с дължина 4850 мм, широчина 1960 мм, височина 1825 мм и междуосие 2865 мм. Външният дизайн е сериозно променен и големият всъдеход е абсолютно подготвен за автомобилни конкурси за красота. Интериорът също е силно осъвременен и изработен от качествени материали. Автомобилът предлага по-богато оборудване, по-голямо вътрешно пространство и по-голяма безопасност. Обемът на багажника варира от 820 л (за 5 места) до 1977 л (при сгъната задна седалка). За задвижването на новия SsangYong Rexton се грижи 2,2-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател 2.2 e-XDI, съчетан с 6-степенна механична или 7-степенна автоматична трансмисия 7G-Tronic от Mercedes-Benz. Максималната мощност е 181 к.с., а максималният въртящ момент достига 420 Нм. Задвижването е на задните колела или 4х4. Продажбите на новия SUV стартират през ноември.

До новия SsangYong Rexton G4 на щанда на „Ратола Корпорация” са изложени пътническият шатъл Rodius, който е претърпял пълна промяна. С над 5-метровата си дължина, той е сред най-внушителните експонати на Автомобилен салон София 2017. Към това се добавя и задвижване 4х4, комфорт на лимузина, 7 седалки и място за много багаж – добра комбинация на атрактивна цена. Големият корейски автомобил вече е и с нов турбодизелов двигател тип Common-rail с мощност 178 к.с. и 400 Нм въртящ момент. Редом с новите си попълнения, вносителят на SsangYong е изложил и моделите Tivoli и обновеното Korando.

Opel с четири премиери на Автомобилен салон София 2017

Марката Opel посреща посетителите на Автомобилен салон в София със своя нов фирмен девиз „Бъдещето ти принадлежи”. Цели четири модела с мълния на емблемата отбелязват своята премиера на щанда на Opel в Зала 4 на столичния „Интер Експо Център”. На щанда на Opel за първи път пред широката публика са показани новият флагман Insignia във варианти Grand Sport и Sports Tourer, както и най-новите попълнения на семейство Х на марката – „x(екс)-тремно” модерния и подвижен Crossland X и новия SUV Grandland X, дошъл у нас също директно след автосалона във Франкфурт. Второто поколение на Opel Insignia дефилира в две свои версии – Grand Sport и комбито Sports Tourer. Флагманът на германците е с до 200 кг по-лек от досега, като освен с дизайн, прави впечатление и с голям брой високотехнологични решения. Сред тях са авангардните матрични предни  IntelliLux LED светлини, както и свръхмодерен комплекс от технологии за подпомагане на водача. Новата Insignia предлага и първокласна свързаност с интеграция на смартфон функциите, която вече има още едно ново удобство на Opel OnStar – личният асистент. Той дава възможност на пътуващите в автомобила да правят хотелски резервации, да търсят ресторант наблизо, както и да издирват подходящи места за паркиране с помощта на служител на системата OnStar, говорещ на техния език. При модела интересни са и 8-степенната автоматична скоростна кутия, както и системата за задвижване на четирите колела с функция „torque vectoring”, чиято цел е пренасочване на въртящия момент там, където е най-необходимо. За Insignia се предлагат високоефективни двигатели, като на върха в гамата е бензинов турбомотор с обем 2,0 литра и мощност 260 к.с.

Феновете на марката имат възможност да видят в София и новите кросоувъри на Opel – Crossland X и Grandland X. Първият показва предимствата на SUV-моделите на марката в градски условия, като предлага водещ в сегмента обем на багажника от 520 литра. Той е оборудван и с новите ергономични седалки, сертифицирани от дружеството на германските лекари-ортопеди, както и с най-модерните системи за безопасност и асистенти на водача. По-големият – Opel Grandland X, на свой ред залага на офроуд дизайн, голямо вътрешно пространство и високи технологии. Сред тях са адаптивен круйз-контрол с функции за разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране, предупреждение за сънливост на водача, система за паркиране и камера с 360-градусов обзор. Тук за комфорта на пътниците също са налични ергономичните седалки, които спечелиха голям брой награди.

Германският производител дава старт и на нова програма Opel Exclusive, която ще действа и на българския пазар. Първият модел от нея ще бъде именно новата Insignia. Програмата осигурява възможност на клиентите на марката да избират индивидуален облик на своя автомобил,  в съответствие с личния си вкус и стил.

Прочети още

Стълпотворение от звезди в първия ден от Автосалон София 2017

Най-мащабният автосалон от 25 години насам отвори врати в Интер Експо Център

Ако се надявате да срещнете филмова или телевизионна звезда в София, през повечето време ще останете разочаровани. Но само за ден на Автомобилния салон в столицата бяха забелязани няколко от най-обичаните и популярни лица от шоу бизнеса у нас. Най-нетърпеливи да разгледат експонатите в Интер Експо Център се оказаха актьорите с „бензин в кръвта“ Снежана Макавеева и Асен Блатечки. Привлечен от високите скорости, Асен Блатечки не пропусна да разгледа най-мощните и бързи коли и мотори на изложението. Снежана Макавеева пък отново „изпробваше тягата“ на двигателите и „вкара“ случайно преминаващите посетители директно зад волана на някои от най-впечатляващите автомобили.

Алекс Сърчаджиева и Иван Ласкин разгледаха новите модели и внедрените иновации, като обърнаха специално внимание на все по-популярните напоследък кросоувъри и новите технологии на задвижване.  Любо Ганев премери ръст с най-атрактивните марки, а Ники Кънчев и рапърът Играта определено заложиха на лукса и класата в модерните коли. Митко Павлов бе най-силно изкушен да тества уменията си на пистата, докато дизайнерката София Борисова „скицираше“ изяществото на звездите в интериора и екстериора при автомобилите, които блестят на автосалона в София.

На този фон из залите на Интер Експо Център видяхме Боби Ваклинов, който се чудеше на кого от 65-те изложители или над 300 експоната да връчи „Златен скункс“. Оказа се обаче, че всички са на ниво и малкото жълто животинче не намери своя нов притежател на Автосалон София 2017.

Международният автомобилен салон София 2017 е достъпен за широка публика до 22-ри октомври. Изложението в Интер Експо Център представя повече от 300 експоната на 44 световни марки (36 автомобилни и 8 мотоциклетни), както и гаражно оборудване, резервни части, гуми, масла, аксесоари и др. Работно време за посетители е между 10.00 и 20.00 часа.

Прочети още

Впечатляващо представяне на Peugeot и BMW на Автосалон София 2017

Практичен френски SUV и мощна германска лимузина грабват вниманието на посетителите в Интер Експо Център

Акцентът на щанда на френския автомобилен производител Peugeot на тазгодишния автомобилен салон в София бяха моделите от SUV-гамата на марката, както и новото 308. Премиерно в България бе показан новият 7-местен SUV Peugeot 5008, който президентът на Франция Еманюел Макрон избра за свой официален автомобил. Показан бе и моделът, спечелил наградата “Автомобил на годината“ за 2017 г. в Европа – Peugeot 3008.

Компактният градски кросоувър Peugeot 2008, който представлява индивидуално решение за SUV, също бе представен на автосалона в столицата. На щанда присъстваха и малките градски модели 108 и 208, практичният седан Peugeot 301 и луксозният Traveller. Компанията залага и на голяма гама скутери и велосипеди.

На фокус ще бъде и новата модификация на Peugeot 308 в двете си версии GT и SW GT Line, който залага на технологичната офанзива. Моделът разполага с функцията за свързаност Mirror Screen с капацитивен екран и 3D навигация, както и с всички модерни системи за безопасност на френския производител.

На площ от 400 кв.м. на Международния Автомобилен Салон София BMW Group България представи впечатляващи модели на марките BMW и MINI. Баварците показаха най-новото и най-интересното във всеки сегмент. Само месец след автосалона във Франкфурт своята премиера в България направи новото луксозно BMW Серия 6 Гран Туризмо – символ на ефективност и динамика. Олекотената конструкция понижава теглото с около 150 кг в сравнение с предишния модел. Двигателите са оборудвани с най-модерната технология Twin Power Turbo и серийно са комбинирани с 8-степенна трансмисия Steptronic.

Показаното на автосалона BMW M550d xDrive допълва последното поколение на успешния бизнес седан с още повече мощ. Редовият двигател е с работен обем 3 литра и е оборудван с модерната технология M Performance Twin Power Turbo с четири турбокомпресора. Той притежава впечатляваща мощност 294 кВт/400 к.с. при 4 400 об/мин при среден разход на гориво 6,6–5,4 л/100 км. Предаването на мощността е поверено на серийната 8-степенна трансмисия Steptronic Sport.

Сърцето на новото BMW M760Li xDrive безспорно е двигателят с работен обем 6,6 л. с надпис „M Performance“ под капака, който развива мощност от 448 кВт /610 к.с. при 5 500 об /мин и максимален въртящ момент от 800 Нм при 1 550 об/ мин. Мощният агрегат с най-модерна технология M Performance Twin Power Turbo ускорява този  свръхлуксозен автомобил от 0 до 100 км/ ч за само 3,7 секунди и позволява максимална скорост от 250 км/ ч.

На изложението бе представен и моделът BMW М4 Купе, оборудван с пакет Competition, който е гаранция за активна емоция при шофирането. Последното поколение включва серийно адаптивни Full LED фарове с хексагонална графика и нови LED задни светлини. 3,0-литровият M Twin Power Turbo редови 6-цилиндров двигател съчетава най-доброто от двата свята: високооборотни характеристики (до 7 600 об/мин) и ненадмината мощ с 550 Нм въртящ момент.

Посетителите на автосалона видяха и новото Х3 – може би с най-чистия дизелов двигател на пазара в момента. Акцент на щанда на BMW Motorrad бе мотоциклетът HP4 Race, въплъщаващ в себе си прогресивна състезателна техника. Специален гост на щанда бе състезателят по мотоциклетизъм Мартин Чой.

На софийския салон блесна и MINI Hatch John Cooper Works с двигател TwinPower с мощност 170 кВт. Автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,3 сек., а максималната му скорост е 246 км/ч. Двигателят е с тубокомпресор и twin-scroll технология, която позволява 320 Нм въртящ момент и предлага разтърсваща мощ. Новият мотор е по-бърз и по-икономичен. Втвърденото окачване и ниският център на тежестта още повече увеличават състезателното усещане, почти като при картинг, характерно за това специално MINI.

Следващата седмица ще бъде открит нов шоурум на марката от дилъра М Кар.

Прочети още

Официални партньори Official partners


Официален медиен партньор Official media partner


Партньори Partners