Късметлия ще спечели една от 12 страхотни коли на Автомобилен салон София през октомври

Изборът няма да е лесен - кросоувъри, SUV, 4х4, хечбек, седан, хибрид и дори електромобил

От 18 до 27 октомври тази година в столичния „Интер Експо Център“ ще се проведе Автомобилен салон София 2024. Престижното изложение е включено в календара на Международната организация на автомобилните производители (OICA) и ще се проведе за 26-и път. Ще бъдат представени най-новите тенденции в бранша, редица технологични новости и автомобилни премиери. В шестте зали всеки посетител ще може да се докосне до най-новите модели на над 30 световни автомобилни марки. За пробно шофиране са предвидени над 150 автомобила, демонстриращи най-доброто от съвременната мобилност. На изложението обичайно ще има посетители, които са дошли да разгледат, сравнят и закупят своя нов автомобил, а голяма част ще дойдат за да се запознаят с отблизо с новите модели.

Късметлията, който бъде избран на случаен принцип, ще може да си избере един измежду 12 чисто нови автомобила и да си тръгне с него. Тази година организаторите на автосалона предлагат огромен избор от семейни коли, които могат да бъдат спечелени като награда. Сред моделите има така желаните кросоувъри и SUV, хечбеци, семеен седан, автомобил с хибридно задвижване и дори изцяло електрическа кола. Много е важно да се знае, че късметлията, който ще спечели автомобила по избор, получава и застраховка „Каско“ и „Гражданска отговорност“ за първата година от застрахователната компания „Дженерали“, което ще му спести също едни сериозни разходи, имайки предвид цените на автомобилите.

Хубаво е още отсега да се подготвяме и да мечтаем. Представяме ви всички 12 чудесни автомобила, които може да спечели всеки един от вас, попълнил анкетна карта, която ще му бъде дадена на касите или на входа, както и в шоурумите на представените автомобилни марки. Всички те ще бъдат изложени на автосалона и посетителите ще могат да ги видят на място и да вземат решение за коя кола да си пробват късмета. Тегленето на наградите се провежда винаги пред комисия в присъствието на адвокат и представители на медиите. А кой ще спечели традиционно решава невинната ръка на някое детенце.


Новият Citroen C3 дебютира с бензинов двигател и на ток

Най-малкият и най-достъпен модел от дузината автомобили е изцяло новият Citroen C3. Моделът е сред премиерите на автосалона. Четвъртото поколение C3 дебютира както с бензинови двигатели, така и с изцяло електрическо задвижване, които външно практически не се различават един от друг. Новият Citroen C3 се задвижва от познатия 1,2-литров 3-цилиндров турбодвигател с мощност 101 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия. На по-късен етап ще се предлага и хибридна версия със същия 3-цилиндров турбомотор, в комбинация с 6-степенна автоматична скоростна кутия с вграден 48-волтов електромотор и със системна мощност 100 к.с. Бензиновите версии започват от 32 796 лева, а електрическият Citroen e-C3 струва поне 47 990 лева. Наградата Citroen C3 е с бензинов двигател със 101 к.с. в най-високото ниво на оборудване Max и с добавените опции струва 40 413 лева.

Новият Ford Kuga идва с три варианта на екстериора

Един от най-впечатляващите SUV безспорно е Ford Kuga, който дебютира на автосалона с изцяло нов дизайн на предната част. Стилните модели Titanium, спортните ST-Line и приключенските Active имат уникални дизайнерски характеристики и отличителни индивидуални детайли. В предната решетка се вижда новата LED лента по цялата ширина на предния капак, която свързва светлините. Отвътре новата Kuga разполага с най-новото поколение на мултимедийната система SYNC 4 на Ford със стандартен 13,2-инчов сензорен екран. Системата има 5G-свързаност и се интегрира безпроблемно със смартфони за бърз достъп до информация, навигация, с приложенията Apple CarPlay и Android Auto за безжичен достъп до ключови приложения. Стандартна е и системата Alexa Built-in, така че водачите и пътниците могат да задават въпроси или да правят команди дори без свързан смартфон. Предвидената за подарък нова Kuga е с 1,5-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 150 к.с. във високото ниво на оборудване Titanium на цена 61 110 лева.

GWM ORA 03 е чудесна възможност да спечелите кола на ток

Единствената електрическа кола от възможните за спечелване награди е на Great Wall Motors (GWM) и се казва ORA 03. Тя е с интересен дизайн, повлиян от класическите ретро модели. Мнозина намират прилики с легендарния Volkswagen Beetle, други го оприличават на класическото Mini. Самите китайци го наричат „ретро-футуризъм”. По-голямата батерия с нетен капацитет 59,3 кВтч осигурява на ORA 03 над 400 км автономен пробег. Колата се задвижва от електромотор с мощност от 169 к.с., а ускорението от 0 до 100 км отнема едва 8,5 секунди. Максималната мощност на зареждане на бързо зарядно устройство достига 64 кВт, а за версията с по-голяма батерия е 67 кВт. За да се зареди батерията от 15 на 80%, това става за около 45 минути. С променлив ток може да се зарежда от домашно стенно устройство или обществена зарядна станция трифазно с до 11 кВт. Предоставената за награда електрическа кола ORA 03 е в ниво на оборудване 300 Pro и струва 79 490 лева с ДДС.

Jeep Avenger се предлага у нас с три вида задвижване

Новият Jeep Avenger вече предлага бензиново, хибридно и изцяло електрическо задвижване. Този практичен малък SUV разполага с водещо за класа си вътрешно пространство, в което спокойно могат да се настанят петима възрастни, заедно с добър обем багаж. Гамата на Jeep Avenger включва три нива на оборудване – Longitude, Altitude и Summit, като още в базовото ниво моделът е оборудван с набор от всички системи за подпомагане на шофирането, като асистент за придържане в пътната лента, асистент за бдителност на водача, разпознаване на пътните знаци, круиз контрол, централен 10,25-инчов сензорен екран, климатик, електрически огледала за обратно виждане с отопление, задни сензори за паркиране сензори, LED светлини и 16-инчови алуминиеви джанти. Предоставеният за наградата Jeep Avenger е с бензинов двигател с мощност 100 к.с. в първото ниво на оборудване Longitude, а цената му с добавените опции е 50 029 лева с ДДС.

KGM Korando единствен от всички модели има задвижване 4х4

Ако обичате често да се отклонявате от асфалтовите пътища и не искате да имате проблеми с непочистените улици през зимата, единственият автомобил със задвижване на всички колела 4х4, който можете да спечелите от томболата, е KGM Korando. Името не ви е познато? Опитайте със SsangYong Korando. Тъй като южнокорейската компания смени собственика си, вече моделите носят името KGM. Този SUV е достойна алтернатива на безбройните модели на масовите марки. Korando е атрактивен не само заради външния си вид, но и заради щедрото пространство и доброто си оборудване. Интериорът не само предлага повече място, но и по-приятно усещане. Междуосието от 2,68 метра позволява и на пътниците отзад да се разположат удобно. За задвижването се предлага 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор със 163 к.с. Предоставеният автомобил KGM Korando е в ниво на оборудване Style с 18-инчови джанти, двойно предаване 4х4 и 6-степенен автоматик на цена 65 310 лева с ДДС.

Kia XCeed е с обновен дизайн и подобрени технологии

Следващата изкушаваща награда идва от Kia, а предоставеният модел е XCeed. Основната новост при този кросоувъра е разширяването на гамата от нива на оборудване, с добавянето на спортното ниво GT-Line. Както и преди, Kia XCeed има пътен просвет от 184 мм с 18-инчови колела. Повдигнатият хечбек е с новото лого на южнокорейската марка, с обновени светлини, променен дизайн на броните и нова решетка, специално за новото ниво на оборудване GT-Line. Топнивото предлага интересен зелен цвят на каросерията и 18-инчови двуцветни колела, а в интериора интересен акцент са по-спортните седалки и алуминиевите педали. Ако спечелите Kia XCeed, ще получите автомобил с 1,5-литров 4-цилиндров бензинов мотор със 140 к.с. в ниво на оборудване Comfort на цена 56 039 лева с ДДС.

Opel Mokka примамва изящните дами с автоматик

Навярно голяма част от дамите, които ще попълнят анкетната карта, биха избрали да спечелят Opel Mokka. Компактният кросоувър определено грабва сърцата на нежната половина от шофьорите, макар че го харесват и много мъже. Второто поколение на кросоувъра се предлага както с бензинови двигатели, така и в напълно електрическа версия. Салонът е изпълнен в минималистичен стил, като в Mokka има изцяло дигитален кокпит от ново поколение Pure Panel, който се състои от два екрана. Единият е на 12-инчовия виртуален инструментален панел, а вторият е 10-инчов сензорен екран на мултимедийната система. В оборудването на модела са включени безкабелно зарядно за смартфон, шофьорска седалка с функция за масаж, адаптивни светодиодни матрични фарове, круиз-контрол, система за наблюдение на околните превозни средства по време на движение и камера за заден ход, която предлага обзор на 180 градуса. Предоставеният за награда Opel Mokka е оборудван с 1,2-литров 3-цилиндров турбобензинов мотор с мощност 130 к.с., комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Задвижването е само на предните колела. Нивото на оборудване Edition е много богато и включва всички необходими удобства, а цената му е 53 898 лева с ДДС.

Новото Peugeot 2008 се познава по следите от нокти на хищник

Още един практичен SUV е сред възможните награди на автосалона и това е новото Peugeot 2008. В предната част моделът е получил тройни вертикални светлини, подобни на следи от нокти на хищник, вградени в лъскавите черни вложки на бронята. В най-високата версия GT са поставени и изцяло LED фарове. В задната част на Peugeot 2008 има променени LED светлини, за да подобри мотива на трите нокътя, като използва три насложени хоризонтални двойни ламели. Мигачите и светлините за заден ход вече също са LED. Предлага се нов сив цвят Selenium и нови джанти. В интериора Peugeot 2008 разполага с познатия i-Cockpit и 10-инчов сензорен екран. В нивата Allure или GT се предлага нов дизайн на 10-инчовия дигитален инструментален панел, който при GT е с 3D ефект. Версиите с ръчна скоростна кутия имат нов лост за смяна на предавките. Ако изберете Peugeot 2008, ще го получите с 1,2-литров 3-цилиндров бензинов двигател с мощност 100 к.с. в ниво на оборудване Active на цена 48 161 лева.

Skoda Octavia безспорно е най-практичният семеен седан

Ако имате голямо семейство и сте свикнали да пътувате комфортно, но и с много багаж, новата Skoda Octavia лифтбек е най-практичният избор от всички 12 възможности. Обновеният модел е с новата решетка на Skoda и нови матрични LED светлини от второ поколение, нови LED задни светлини с анимирани мигачи и джанти с нов дизайн. Новият модел има още по-богато стандартно оборудване като виртуален кокпит с 10-инчов дигитален дисплей, който вече е стандартен за някои версии на модела. За първи път при обновената Skoda Octavia като опция се предлага 13-инчов централен сензорен дисплей на мултимедийната система. Обновената Skoda Octavia се предлага с гама от подобрени 4-цилиндрови бензинови и дизелови двигатели с мощност от 115 до 265 к.с., които са още по-динамични, по-екологични и по-икономични. Има възможност за избор между 6-степенна механична скоростна кутия, а по-големите двигатели са съчетани със 7-степенна автоматична скоростна кутия DSG с двоен съединител. На изложението можете да спечелите Skoda Octavia с бензинов турбомотор 1.5 TSI с мощност 150 к.с. в практичното ниво на оборудване Business на цена от едва 54 826 лева с ДДС.

Новото Suzuki Swift получи мека хибридна система

Новото Suzuki Swift е една от премиерите на автосалона. Предлага салон за четирима пътници, оборудван с ергономични функции и с нова мултимедийна система с 9-инчов сензорен екран. Той включва безжична връзка със смартфон, както за Apple CarPlay, така и за Android Auto, чрез Wi-Fi и USB, гласов асистент, Bluetooth връзка и информация за състоянието на автомобила. За задвижването на новото Suzuki Swift се предлага нов 1,2-литров 3-цилиндров бензинов двигател с мощност 82 к.с., комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия или безстепенна автоматична трансмисия CVT. В новия Swift двигателят е съчетан с 12-волтова мека хибридна система за по-екологично представяне и по-нисък разход на гориво. Предоставеното Suzuki Swift е във високото ниво на оборудване GLX и струва 46 780 лева с ДДС.

Toyota Yaris се прицелва в сърцата на градските хора

Хората, които шофират предимно в града и рядко пътуват на дълги разстояния, предпочитат автомобил с компактни размери и нисък разход на гориво в натоварената градска среда. Именно за тях най-подходящ ще бъде обновеният Yaris Hybrid на Toyota. Когато чуем думата „хибрид“, повечето от нас се сещат най-напред за Toyota Prius – пионерът при хибридите. Японската компания успя да вгради хибридната технология в почти всички свои модели и един от най-подходящите за града е самозареждащият се бензинов пълен хибрид Yaris Hybrid. Той се задвижва от 1,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател, комбиниран с автоматична скоростна кутия e-CVT и електрически мотор-генератор. Мощността на хибридната система е 116 к.с. Дългогодишният опит на Toyota в областта на хибридната технология гарантира, че разходът на гориво се запазва устойчиво в границите от 3,9 до 4,3 л/100 км в комбиниран цикъл на WLTP. Средното ниво на оборудване Chic на предоставения автомобил гарантира множество полезни функции, а цената с добавените опции е 49 340 лева с ДДС.

Volkswagen T-Cross съблазнява със свежи цветове

Обновеният компактен кросоувър Volkswagen T-Cross също може да бъде ваш, ако посетите автомобилния салон. Моделът се отличава с освежен външен дизайн, нов интериор с още по-високо качество на материалите, по-богато стандартно оборудване, модерни функции и нови възможности. В новата предна и задна част на каросерията са интегрирани изцяло LED дневни светлини. Предлага се и изцяло новата матрична LED система на предните светлини IQ.LIGHT. Цветовата палитра от външни лакови покрития е разширена с три нови тона - свежо жълто, светлосиньо и кралско червено. Мултимедийната система от ново поколение има 8-инчов сензорен дисплей в центъра. Върховата версия на системата използва 9,2-инчов дисплей. Двигателната гама за Volkswagen T-Cross включва 1,0-литровия 3-цилиндров бензинов мотор с турбокомпресор 1.0 TSI с мощност 95 или 116 к.с. Първият работи с 5-степенна механична скоростна кутия, докато вторият получава 6-степенна механична или като опция 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител DSG. По-големият 1,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател със 150 к.с. се предлага само със 7-степеннен автоматик DSG. И трите агрегата изпращат мощността само към предните колела. Ако изберете Volkswagen T-Cross от анкетната карта, ще получите автомобила със 116 к.с. в ниво на оборудване Life Plus на цена 50 232 лева с ДДС.

 

 

Прочети още

БЮЛЕТИН №1

Само две са сериозните автомобилни изложения в Европа през тази година – в Париж и София. 

И двете са през октомври, като нашето е последното за 2024 Г. В официалния календар на „Международната организация на автомобилните производители” (OICA) в нормалните времена преди Covid се провеждаха 12 изложения в света за годината, половината от които на Стария континент. През 2022 г., точно когато беше започнало плахо възстановяването на автомобилната индустрия след пандемията, беше очаквано такива събития да са рядкост. Тогава пак същите две изложения събраха погледите на специалисти, клиенти и запалянковци. Но ако и сега разгледаме по-обстойно календара, ще установим, че останалите автосалони, които ще се проведат по света, пак не са много и надали ще могат да се сравними по мащаб, брой експонати и разнообразие на съпътстващите програми. Това автоматично превръща нашият предстоящ салон в събитие с изключително важна роля в бранша, не само за Балканите, но и за целия континент.

Защо не би трябвало да ни изненадва фактът, че точно в нашата столица ще се проведе едно от най-големите автомобилни изложения за годината? Първо, защото традиционно салонът в София привлича много посетители от целия регион, както професионалисти, така и фенове. А това логично фокусира голям интерес и от страна на производителите, които се стремят да покажат всичко ново като модели и технологии. И второ, защото в момента позицията на България на автомобилния пазар е необичайна. За цялата 2023 година страната ни е на челно място по ръст (+31,5%) на поръчките за нови коли в цяла Европа, а този тренд продължи и през първото тримесечие на настоящата година. И преди се е случвало да попаднем на върха на класацията в някой месец, но никога това не е била трайна тенденция за относително дълъг период. Нашият ръст изглежда впечатляващо на фона на общоевропейския (14%) и, при този засилен интерес от клиентите, се надяваме софийският автосалон през есента да подобри още повече статистическите данни.

Очакваме изложението да даде допълнителен тласък на бизнеса. Нищо не може да се сравни с блясъка и мириса на новите автомобили в залите на „Интер Експо Център”. Българските клиенти знаят все повече и повече за новостите в актуалните модели, но е съвсем различно, когато те могат да видят новите екземпляри на над 42 производители на живо и събрани на едно място, да ги сравнят в детайли, да се консултират със специалисти и дори да ги покарат.

Над 200 ще бъдат автомобилите, очакващи ви в 5 зони на обща изложбена площ от 10 000 кв.м., готови за тест драйв с начална точка „Автомобилен салон София”.

Всеки посетител ще може да разгледа моделите, които харесва и да научи нещо повече за иновациите, които го интересуват. Ще бъдат представени автомобили от всички класове и размери, оборудвани с всички възможни до момента задвижвания.

В „Интер Експо Център” тази есен няма да има просто представяне на нови модели. Това изложение ще прерасне във всеобхватно преживяване за любителите на нови коли и технологии, за професионалните посетители, а и за тези, които просто обичат вълнуващи, сигурни и модерни коли. Някъде между иновациите и оборудването, изяществото на детайлите в дизайна и мощните конвенционални или пъргавите електрически двигатели ще се установи изключителният статут на 26-то автомобилното изложение в София в края на октомври като глобална комуникационна платформа на интересния технологичен прелом, които преживяваме в момента. Дали тази трансформация на превозните средства при тези динамично променящи се геополитически и икономически условия ще продължи със същия интензитет и в същата посока – предстои да видим.

Атрактивните експонати ще бъдат изложени във всички зали и фоайетата на ИЕЦ. Конкретно в Зала №6 ще има специализирани зони за по силни емоции. Като например зона за атрактивни модели, модифицирани за рали състезания, дрифт и други екстремни прояви. В друга зона ще са представени изключително луксозни и спортни премиум модели. Ще има площи и за класически и ретро автомобили, специално за колекционери и любители, които си падат по елегантността и техническите постижения от миналото.

Както обикновено за посетителите ще има много изненади, възможности за награди, съпътстващи мероприятия и срещи с интересни хора от автомобилния спорт. Освен шанс да видят, пипнат и тестват новите автомобили, един от посетителите, който е попълнил Анкетна карта и има късмет, ще може да си тръгне с чисто нова кола по избор

Там ще са и най-добрите предложения за застраховки, лизинг и огромно разнообразие от авточасти, гуми, масла, тунинг и охранителни системи, автомобилни продукти, полезни услуги и интересни идеи.

„Автомобилен салон София 2024“ ще се проведе в Интер Експо Център от 18 до 27 октомври.

Прочети още

Официални партньори Official partners


Официален медиен партньор Official media partner


Партньори Partners