БЮЛЕТИН №1

Само две са сериозните автомобилни изложения в Европа през тази година – в Париж и София. 

И двете са през октомври, като нашето е последното за 2024 Г. В официалния календар на „Международната организация на автомобилните производители” (OICA) в нормалните времена преди Covid се провеждаха 12 изложения в света за годината, половината от които на Стария континент. През 2022 г., точно когато беше започнало плахо възстановяването на автомобилната индустрия след пандемията, беше очаквано такива събития да са рядкост. Тогава пак същите две изложения събраха погледите на специалисти, клиенти и запалянковци. Но ако и сега разгледаме по-обстойно календара, ще установим, че останалите автосалони, които ще се проведат по света, пак не са много и надали ще могат да се сравними по мащаб, брой експонати и разнообразие на съпътстващите програми. Това автоматично превръща нашият предстоящ салон в събитие с изключително важна роля в бранша, не само за Балканите, но и за целия континент.

Защо не би трябвало да ни изненадва фактът, че точно в нашата столица ще се проведе едно от най-големите автомобилни изложения за годината? Първо, защото традиционно салонът в София привлича много посетители от целия регион, както професионалисти, така и фенове. А това логично фокусира голям интерес и от страна на производителите, които се стремят да покажат всичко ново като модели и технологии. И второ, защото в момента позицията на България на автомобилния пазар е необичайна. За цялата 2023 година страната ни е на челно място по ръст (+31,5%) на поръчките за нови коли в цяла Европа, а този тренд продължи и през първото тримесечие на настоящата година. И преди се е случвало да попаднем на върха на класацията в някой месец, но никога това не е била трайна тенденция за относително дълъг период. Нашият ръст изглежда впечатляващо на фона на общоевропейския (14%) и, при този засилен интерес от клиентите, се надяваме софийският автосалон през есента да подобри още повече статистическите данни.

Очакваме изложението да даде допълнителен тласък на бизнеса. Нищо не може да се сравни с блясъка и мириса на новите автомобили в залите на „Интер Експо Център”. Българските клиенти знаят все повече и повече за новостите в актуалните модели, но е съвсем различно, когато те могат да видят новите екземпляри на над 42 производители на живо и събрани на едно място, да ги сравнят в детайли, да се консултират със специалисти и дори да ги покарат.

Над 200 ще бъдат автомобилите, очакващи ви в 5 зони на обща изложбена площ от 10 000 кв.м., готови за тест драйв с начална точка „Автомобилен салон София”.

Всеки посетител ще може да разгледа моделите, които харесва и да научи нещо повече за иновациите, които го интересуват. Ще бъдат представени автомобили от всички класове и размери, оборудвани с всички възможни до момента задвижвания.

В „Интер Експо Център” тази есен няма да има просто представяне на нови модели. Това изложение ще прерасне във всеобхватно преживяване за любителите на нови коли и технологии, за професионалните посетители, а и за тези, които просто обичат вълнуващи, сигурни и модерни коли. Някъде между иновациите и оборудването, изяществото на детайлите в дизайна и мощните конвенционални или пъргавите електрически двигатели ще се установи изключителният статут на 26-то автомобилното изложение в София в края на октомври като глобална комуникационна платформа на интересния технологичен прелом, които преживяваме в момента. Дали тази трансформация на превозните средства при тези динамично променящи се геополитически и икономически условия ще продължи със същия интензитет и в същата посока – предстои да видим.

Атрактивните експонати ще бъдат изложени във всички зали и фоайетата на ИЕЦ. Конкретно в Зала №6 ще има специализирани зони за по силни емоции. Като например зона за атрактивни модели, модифицирани за рали състезания, дрифт и други екстремни прояви. В друга зона ще са представени изключително луксозни и спортни премиум модели. Ще има площи и за класически и ретро автомобили, специално за колекционери и любители, които си падат по елегантността и техническите постижения от миналото.

Както обикновено за посетителите ще има много изненади, възможности за награди, съпътстващи мероприятия и срещи с интересни хора от автомобилния спорт. Освен шанс да видят, пипнат и тестват новите автомобили, един от посетителите, който е попълнил Анкетна карта и има късмет, ще може да си тръгне с чисто нова кола по избор

Там ще са и най-добрите предложения за застраховки, лизинг и огромно разнообразие от авточасти, гуми, масла, тунинг и охранителни системи, автомобилни продукти, полезни услуги и интересни идеи.

„Автомобилен салон София 2024“ ще се проведе в Интер Експо Център от 18 до 27 октомври.

Прочети още

Официални партньори Official partners


Официален медиен партньор Official media partner


Партньори Partners